Akció!

HOGYAN ÉPÍTS ÖKOHÁZAT? (Videócsomag)

4990 Ft

Minden, amit a hagyományos építőanyagokról és építési technológiákról tudni érdemes!

 

9 ELŐADÁS VIDEÓFELVÉTELE MUNKAFÜZETTEL

 

Lehet-e vályogból passzívházat építeni? És szalmából? És kenderből?
Talán meglepő, de a válasz mindegyik kérdésre igen!

A hagyományos építőanyagok (szalma, vályog, kender és hasonlók) egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Nyugat-Európában, hiszen belőlük már akár valódi passzívházak is építhetők.

Ezért rendezte meg 2017. március 17-én a Biobaushop Kft. és Az építő közösség  az 1. ÖKO HOME Expot, mely egyedülállóan teljes képet próbált nyújtani az építkezés egy olyan területéről, melyről ma idehaza még nagyon nehéz hiteles információkhoz jutni.

Most Ön is hozzájuthat a konferencia 9 értékes előadásához, így akár karosszékből szerezhet információkat és tippeket közvetlenül a környezettudatos építés elismert hazai és külföldi szakembereitől!

Leírás

Minden egy helyen az ökoépítészetről!

 

Aki hiteles, tapasztalatokon alapuló információkhoz szeretne jutni a hagyományos építőanyagokról és az ún. ökoépítészetről, annak alaposan “fel kell kötnie a nadrágját”, vagy éppen eleve külföldi könyveket és internetes oldalakat kell keresnie.
Bár az ökoépítészet Európa nagy részén reneszánszát éli, idehaza még a fellendülés előtti állapotok a jellemzőek.

Ezért is volt nagy jelentőségű a 2017. márciusában Budapesten megszervezett Öko Home Expo, mely a téma egyébként nehezen elérhető szakembereit és szaktudását gyűjtötte egy helyre.

Az egész napos konferencia előadásait rögzítettük, így most Ön is hozzáférhet ehhez az értékes tudáshoz – akár jelen volt a konferencián személyesen, akár nem!
Bármikor előveheti, megállíthatja, visszanézheti!

 

9 előadás videó felvétele + 11 db letölthető diasorozat PDF formátumban + az Expo munkafüzete PDF formátumban

 

Az előadások az Interneten létrehozott személyes könyvtárában lesznek hozzáférhetők és bármikor elérhetők.

Nézzen bele a videókba!

 

 

 

A videóanyagban elérhető előadások

 

Szalmából passzívházat? (Előadó: Michael Gromer)

Az Unser Strohhaus ausztriai cég tulajdonosának előadása, mely Európa egyik leginnovatívabb szalmaház építő cége. Saját irodájuk nagybálás passzív szalmaház, melyben a tervezés mellett, kivitelezéssel is foglalkoznak. Gromer úr a szalmaházak különböző típusait mutatja be, rengeteg gyakorlati példával saját praxisából.

 

Favázas vályogházak, szalmabála hőszigeteléssel (Előadó: Dr. Medgyasszay Péter)

Dr. Medgyasszay Péter Magyarország egyik legismertebb szalma-vályog építésze, a Belső Udvar Építész és Szakértő Iroda ügyvezetője, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egyetemi docens, a Föld és szalmaépítészet című könyv társszerzője.Saját gyakorlatából mutat vályogházakat, melyeknél az állékonyságot favázzal biztosítják.

 

Vályog felületfűtések, és belső oldali hőszigetelések vályoggal (Előadó: Bíró Árpád)

Bíró Árpád több mint 15 éve él és dolgozik Németországban régi favázas vályogházak (Fachwerk házak) felújításán. Legrégebbi épülete, melyet felújított, 515 éves, ma is lakott épület, melynek felújításáért műemlékvédelmi díjat kapott. Tagja a Dachverband Lehm egyesületének, melynek útmutatásai Európában irányadóak a vályogépítészeti kérdésekben. Árpád a modern vályog építőanyagok szakértője is, különösképpen a vályogos sugárzó fűtéseké – ezt a mindenki számára hozzáférhető, ma idehaza még kevéssé ismert technológiát mutatja be előadásában is.

 

Szalmaházak számokban (Előadó: Igaz Titusz)

Igaz Titusz elsősorban szalmaházak tervezésével foglalkozó építész, jónéhány megvalósult projekttel a háta mögött. Előadásában bemutatja a legjellemzőbb szalmaház építési technikákat (kisbálás és nagybálás építés), és első kézből számol be az idehaza legelterjedtebb építési módok tervezési és kivitelezési tapasztalatairól.

 

Készházak, az energiahatékonyság, a környezet-, és klímavédelem érdekében (Előadó: Kárpáti József)

A magyar lakások a hasonló égövön lévő európai lakásokhoz mérten jóval több energiát fogyasztanak. Ezért is fontos, hogy mind az új építés, és mind a felújítás területén a tervezés és kivitelezés folyamán többet törődjünk a környezetvédelmi megoldásokkal és a megfelelő anyaghasználattal. A MAKÉSZ elnökének előadásából kiderül, hogy ezek a megoldások legtöbbször nem is kerülnek plusz költségbe!

 

Hogyan fogjunk neki az építkezésnek? (Előadó: Bodnár György)

Tapasztalatok alapján az építkezések nem megfelelő előkészítése az egyik leggyakoribb hibaforrás Magyarországon. Az előkészületek jelentősége ráadásul még tovább fokozódik egy-egy ritkábban alkalmazott építési technológia esetén. Hogyan kezdjünk neki, ha egy ökoház építésébe fogunk?
Ehhez ad tippeket és szempontokat Bodnár György, a Wienerberger Téglaipari Zrt. egykori kereskedelmi igazgatója, a Nikecell Kft. egykori ügyvezető igazgatója, a Magyarországon egyedülálló Építem a házam könyvsorozat egyik szerzője.

 

Lehet-e közművektől független egy passzívház? (Előadó: Sinóros- Szabó Balázs)

Mit kell tudni a passzívházakról? Tévhitek a passzívházakról. Lehet-e közművektől független egy passzívház?  Miért ad fokozott biztonságot egy ilyen ház? Miért érdemes passzívházat építeni?
Ezekre a kérdésekre keresi a választ előadásában a fiatal építész, Sinóros-Szabó Balázs. aki már 8. éve tervez minősített passzívházakat, aktív és nulla energiájú épületeket.

 

Mennyi gépészet kell egy ökoházba? (Előadó: Miskolczy Imre)

A passzívházakat sokszor a high-tech gépészettel azonosítják, míg az ökoházakhoz a leghagyományosabb fűtési rendszereket szokták gondolatban párosítani.
Hogyan oldható fel ez az ellentmondás egy energiatakarékos ökoház esetében?
Erre keresi a választ előadásában Miskolczy Imre, építészmérnök, akinek olyan ismert projektek köthetőek a nevéhez, mint a XIII.kerületi passzív társasház, a szintén XIII.kerületben található első passzívház kritériumoknak megfelelő óvoda, az ajkarendeki ökologikus vályog passzívház, és az országban felújításból elsőként megvalósult aktívház.

 

A környezetbarát kandalló és cserépkályha – mennyi múlik a berendezés választáson és mennyi az üzemeltetésen? (Előadó: Nagy Zoltán)

Cserépkályha és kandalló: ezek a fűtési módok valahogy mindenki képzeletében hozzátartoznak a “hagyományos” házakhoz – pedig ezek a technológiák is rengeteget fejlődtek az utóbbi évek folyamán.
De mitől lesz egy kandalló vagy cserépkályha környezetbarát és energiatakarékos? És mennyi múlik a berendezés-választáson és mennyi az üzemeltetésen?
Nagy Zoltánnak szenvedélye a legmagasabb műszaki színvonalú cserépkályhák és kandallók építése  így saját tapasztalatait mutatja be előadásában.

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„HOGYAN ÉPÍTS ÖKOHÁZAT? (Videócsomag)” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.