AMIT AZ ENERGIATAKARÉKOS ÉPÍTÉSRŐL, FELÚJÍTÁSRÓL TUDNI ÉRDEMES (videócsomag)

4990 Ft

Minden, amit az energiatakarékos építésről, felújításról tudni kell

12 ELŐADÁS VIDEÓFELVÉTELE

Leírás

Amit az energiatakarékos építésről, felújításról tudni kell

Felkészítés tudatos építkezőknek, felújítóknak. A Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban 2013. 09. 14-én elhangzott előadások ma is hasznos tanácsokkal látják el az építkezőket, lakás- és házfelújítókat.

12 előadás videófelvétele az energiatakarékosság jegyében

Az előadások az Interneten létrehozott személyes könyvtárában lesznek hozzáférhetők és bármikor elérhetők.

 

Nézzen bele egy videóba!

A videócsomagban elérhető előadások

A sikeres építkezés titkai

Amit az energiatudatos építkezésről, felújításról tudni kell – Bodnár Györgynek Az építő közösség megálmodójának az előadása az építkezők két nagy csoportjáról szól: vannak, akik egy felújításba is félnek belefogni, mások gondolkodás nélkül vágnak bele a legnagyobb munkákba. A végeredmény igen szomorú: a hazai lakásállomány 75 %-a nem felel meg a XXI. század követelményeinek.

Minden, amit a ház hőszigeteléséről tudni kell (de legalábbis érdemes)

Borzák Balarám Béla építőmérnök, a polisztirol szövetség (MEPS) képviselője az épületek hőveszteségeiből kiindulva vette sorra a takarékossági lépéseket. Cél, hogy minél kevesebb energia áramoljon ki a falakon, a nyílászárókon, az aljzaton, a tetőn keresztül.

Termikus burok az épületeken

Brassnyó László, a Knauf Insulation Kft. műszaki tanácsadója a hazai energetikai követelményeket vetette össze az európaiakkal. Sajnálatos módon nem sokat javult a helyzet a hőátbocsátási tényezők („U” érték) összehasonlításában, ezért a fűtésre fordítandó összeg nem lesz kevesebb a következő években. Mindenképpen szükség van tehát az energetikai felújításokra, a házak hőszigetelésére, a légtömörség javítására.

Zöld otthon mindenkinek

Gulyás István, a Paneldoctor Kft. ügyvezetője a nyugodt építkezés, felújítás titkaiba avatta be a hallgatóságot. Mert az biztos, hogy a hazai lakásállomány energetikai költségeinek csökkentése tekintetében van mit tenni. Miként kell például egy harmincéves és egy ötéves ház felújításába belefogni? Többek között erről is szól az előadás.

A felújítás az egyik legjobb befektetés! De honnan lesz rá pénz?

Ezt a kérdést járta körül Kádárné Wehovszky Gabriella, az OTP Ingatlanpont Kft. értékesítési igazgatója. Mire használhatók fel az úgynevezett lakáscélú megtakarítások? Hogyan valósíthatjuk meg lakáscéljainkat? Hogyan csökkentsük kiadásainkat? A hitelkonstrukciók felvázolásával jutunk közelebb a kérdések megválaszolásához.

Mitől rendszer a rendszer? Mire érdemes a homlokzati hőszigetelésnél figyelni?

Kékesy Péter, a Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetője a homlokzati hőszigetelés előnyeit foglalta össze. Ez hozza a legtöbbet a konyhára, ezzel érdemes kezdeni az energiatakarékossági beruházásokat. Természetesen ahogy a címben is megfogalmazódott: rendszerszintűen.

Hadüzenet a kontároknak

Ha sok az építkezés, kevés a szakember, egyre több kontár ajánlja magát az építkezőknek. Hogy mennyi kárt tudnak okozni, arról Flórián Zsolt, az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületének elnöke számolt be. Az emberi felelőtlenség, a mohóság, a szakszerűtlenség aknamezeje ez, de a folyamat végén az építkező van, ő fizeti meg a rossz kivitelezés árát.

A szellőztetés jelentősége – hogyan védjük ki az energiatakarékos házak egyik legnagyobb veszélyét?

Kovács István, a Kamleithner Budapest Kft. műszaki vezetője egy nem kevésbé fontos területről, a szellőztetésről, a légtechnikáról beszél előadásában. Szóba kerül az is, miért nem „működnek” rendesen egyes nemrég épült, felújított lakások. Szigeteljük a házakat, és az addig működő szellőzést a jól záródó ajtók, ablakok tönkreteszik. Ne zárjuk be magunkat, gondoskodjunk a szellőztetésről!

Váltsak vagy ne váltsak? Fűtési módok egy XXI. századi házban

Posovszky József, a P&P Épületgépészet Kft. ügyvezetője a fűtési lehetőségek előnyeit, hátrányait ecsetelte, ezen belül is kitért a felületfűtésekre, és a hőszivattyúval kapcsolatos kérdésekre. Szó esett a gázkazánokról, a gázkazánok fajtáiról is, bár a fűtésköltségeket nem az egyre dráguló gázzal tudjuk csökkenteni.

Egy terület, ahol nagyon nehéz választani – nyílászárók cseréje

Prohászka Rajmund, a Magyar Minőségi Ablakgyártók Egyesülete elnöke az ablakok sokféleségéből adódó problémákat vette sorra, feltéve a kérdést: vajon meddig jó egy nyílászáró? 20 év múlva vajon cserélnünk kell? Miből fedezzük a nyílászárók cseréjét, hisz tetemes költségről van szó? Mely szabályok határozzák meg, hogy milyen ablakot, ajtót építhetünk be? Kérdések sora, melyekre a videóban választ kapunk.

Növekvő energiaköltségek, magas számlák – Mi a megoldás?

Dr. Schrempf Norbert egyetemi docens, az Aqua-Maxima Kft.-től elsősorban a megújuló energia felhasználását, a napkollektorokat, napelemeket emelte ki, hisz a lakóházak energiafelhasználása is kezd kritikus méreteket ölteni. Már nemcsak a telek, hanem a nyarak is jelentős energiatöbbletet igényelnek az épületek klimatizálása miatt. De hol is kezdjük az energia-megtakarítást? Hol máshol, mint hogy kevesebbet fogyasztunk!

Szabályozható árnyékolás az energiatudatos tervezésben

Szerényi Dániel építészmérnök, a HELLA Árnyékolástechnika szaktanácsadója azt mutatja be, hogy mennyire fontos szerepe van az árnyékolástechnikának akkor, amikor a felhasznált energiát akarjuk csökkenteni. Ha nem is ismerjük a nyári hónapok felmelegedését vizsgáló tanulmányokat, akkor is a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a nyári hónapokban nem lehetünk meg hatékony árnyékolás nélkül. A forró napok száma pedig éves átlagban emelkedik.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„AMIT AZ ENERGIATAKARÉKOS ÉPÍTÉSRŐL, FELÚJÍTÁSRÓL TUDNI ÉRDEMES (videócsomag)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük